Karbüratör, benzin ve havanın bir araya gelerek hava – gaz karışımının oluşumunu sağlayan parçaya denir. Bilindiği üzere benzinin yanabilmesi için hava ile karışması şart. Bu parça, filtreden gelen havayı depodan gelen benzin ile bir araya getiriyor ve oluşan karışım, bujilerin sağladığı kıvılcım ile ateşleniyor. Bu işlem o anki ihtiyaca göre otomatik gerçekleşiyor. Yani, gaza daha fazla basıldığında, karbüratörden daha fazla hava ve benzin geçiyor.

En iyi yanma koşulunun, 15 birim hava ile 1 birim miktarda benzinin karışmasıyla oluştuğunu belirtmek gerek.
Dizel Motorlarda Karbüratör Var mı?
Benzinli ile dizel motorlar arasındaki en büyük farklardan biri de karbüratörün varlığı. Benzinli motorların aksine dizel motorlarda karbüratör yer almıyor, çünkü buna ihtiyaç yok. Dizelde pistonun içerisine sadece hava doluyor. Silindiri dolduran hava yüksek basınç ile sıkıştırılıyor ve 500 santigrat dereceye kadar ulaşıyor. Bu esnada silindirin içerisine püskürtülen mazot, alev alarak gerekli patlamayı meydana getiriyor.
Karbüratör, boğaz, boğaz kelebeği, venturi ve yakıt haznesi olmak üzere dört ana parçadan oluşuyor. Hava borusuna boğaz denirken, boğazın daralan kısmı ise venturiyi oluşturuyor. Oluşan hava – gaz karışımının miktarını ayarlayan parçaya da gaz kelebeği deniyor.
Karbüratör Neden Arıza Yapar?
Karbüratörlü araçların çok büyük bir bölümü LPG ile çalışıyor. Normal şartlarda LPG’li araçların her gün bir miktar benzin ile çalıştırılması gerek. Ancak araç sahipleri, yeri geldiğinde aylarca benzine geçiş yapmıyor. Bu nedenle karbüratör memesinin tıkanması ya da kuruması gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.
Arızası Nasıl Giderilir?
Mekanizma, yukarıda belirtilen dört ana parça dışında, süzgeç, iğne vb. daha bir sürü küçük parçayı bünyesinde bulundurmakta. Ki herhangi bir arıza halinde, bu parçaların yetkili bir serviste sökülüp kontrol edilmesi gerekmekte. Parçalarda en sık karşılaşılan sorun tıkanma olsa da, bunu temizleyerek gidermek mümkün.

Daha büyük bir arıza söz konusu olduğunda, sadece karbüratör tamiri gerçekleştiren ustaların devreye girmesi gerek. Ancak genel olarak bu parçanın LPG’li araçlarda sıkça görülen arızaları, genellikle tamir ile çözülebilen ve parça değişimine pek ihtiyaç duyulmayan türden olmakta.