Türkiye’de araba fiyatlarının son yıllarda oldukça yükselmesi, insanların ikinci el araba seçeneklerine yönelmesine neden oldu. İkinci el oto pazarı geçen yıllara kıyasla çok daha hareketli hale gelirken, aynı zamanda bu durumu fırsata çevirmeye çalışan kötü niyetliler de ortaya çıktı.
Böylece bütçesi sıfır araba almaya yetmeyen pek çok insanı, ikinci el araç alırken kandırılma korkusu sarıyor. Malesef günümüzde oto ekspertiz tek başına yeterli değil. Ruhsat bilgilerinden, otomobilin satın alınacağı yere kadar pek çok kritere dikkat etmek gerekiyor. İşte ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler:
İkinci El Oto Pazarında Dikkatli Olmalısınız
Türiye’de ikinci el oto ilanlarında doktordan – memurdan tarzında ibareler hala kullanılmakta. Özellikle arabasında sorun olanlar, meslekleri ile güven kazanmaya çalışıyor. Bu tarz ilanlarda kesinlikle kişilerin meslekleri dikkate alınmamalı. Çünkü doktor olmadığı halde doktor olduğunu iddia edip, satacağı arabayı bir hastanenin bahçesinde alıcıya sunan dolandırıcılar var.
Değil ikinci el araba, sıfır arabalarda bile artık ekspertiz yaptırmak tavsiye ediliyor. Eğer araba satın almak için şehir dışına gidilecekse, satıcı kişinin tavsiye ettiği ekspertiz merkezi yerine başka bir alternatife yönelmekte fayda var. Çünkü ülkemizde, ekspertiz merkezleri ile satıcı kişilerin anlaşarak arabanın hasarlarını gizlediği durumlar oldukça yaygın.

Tramer kaydı da %100 güvenilir değil. Bu da tamircilerin kurallara uygun onarım yapmama ihtimalinden kaynaklanıyor. Örneğin sigorta, araba için 20 bin liralık bir ödeme yaptı ve yenisiyle değiştirilmesi gereken parçalar eksper tarafından belirlendi. Böyle durumlarda tamirci, orijinal yerine çıkma parça da kullanabiliyor. Ayrıca her arabanın tramer bilgisine ulaşmak mümkün değil. Bu nedenle ikinci el araba satın alırken güvenilir bir yerde ekspertiz yaptırmak oldukça önem taşıyor.
Oto Ekspertiz Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Arabanın şasi durumu, boya kalınlığı, alt taban saçları ve kazalı olup olmaması satın alma öncesinde dikkat edilmesi gereken noktaların başında geliyor. Motor sağlığının yüksek olması, ileride sorun yaşamamak adına kritik bir öneme sahip.
Bunların dışında,
- Şehir dışından araba alırken, satıcılar kapora isteyebiliyor. Alıcılar, böyle durumlarda asla yüksek tutarda kapora vermemeli.
- Satıcıların paraya sıkıştığı için arabayı ederinin altında verdiği ifadelerine de itibar edilmemeli.
İkinci El Araba Alırken Yedek Anahtarı Mutlaka Sorun
- Satıcının yedek anahtarı vermemesi halinde en kısa sürede yetkili servise gidilerek arabanın yedek anahtar kodu iptal ettirilmeli.
- Uzun süre kullanılmayan, garajda bekletilen arabalar satın alınırken. Km’si düşük olsa bile mutlaka motor bakımı yaptırılmalı.
İkinci El Araba Alırken Ruhsat Bilgilerini Doğrulayın
Bunlara ek olarak arabanın ruhsat bilgileri satın alma işleminden önce mutlaka kontrol edilmeli. Çünkü satıcı ilanda 2014 model bir araba sattığını yazarken, ruhsatta aynı araba 2013 model çıkabilir. Özellikle kasa yani tasarım değişikliklerinde 2013 model ama 2014 kasa gibi ifadeler ile karşılaşmak muhtemel. Ek olarak ruhsattaki şase numarası ve motor numarasının, araçla aynı olmasına dikkat edilmeli.
Özetle, arabayı satın alırken iyi bir ekspertiz merkezini tercih etmek, değerinin oldukça altında satışa sunulan araçlara karşı temkinli olmak ve arabayı satın alırken satıcının beyanlarına değil, aracın durumuna odaklanmak, satın alma sürecinin sorunsuz gerçekleşmesini sağlar.