Benzin pompası diğer bir değişle benzin otomatiği bir motorun en önemli parçalarından biri. Depoda bulunan yakıtı emer ve motora iletir. Yalnızca benzinli ve LPG’li araçlarda bulunur. Dizel araçlarda ise buna mazot pompası denir.
Yakıt pompası, aracın kullandığı yakıtı belirli bir basınç ile motorda bulunan karbüratöre ya da enjeksiyonlu araçlarda enjektöre iletir. Yakıt pompası aracın yakıt deposu ile motoru arasında yer alır. Hareket yetisini ise kam milinden (eksantirik mili) alır. Benzin pompası aracın çalışmasını sağlayan yakıt desteğini sağladığından, araç çalıştığı sürece de çalışmaya devam eder. Özellikle yeni nesil motor sistemlerinde, araç motorlarında karbüratör değil enjeksiyonlar kullanılır.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yakıt pompası değişti ve araç motorlarında karbüratör yerine elektrikle çalışan yakıt pompaları kullanılmaya başlandı. Bununla birlikte, özellikle 2000 yılı sonrası çıkarılan araçların neredeyse tamamında yakıt pompaları elektrikli olacak şekilde üretildi. Elektrikli yakıt pompaları, belirli kalitede motor tipleri gerektirmekte.
Elektrikli yakıt pompaları:
- Azami performans,
- Uzun ömürlü bir yapı,
- Daha güvenli sistem,
- Araca uygun yakıt beslemesi,
- Asgari gürültü seviyesi gibi ayrıntılarla öne çıkmakta.
Ayrıca motorun gerekli basınç ayarında çalışması için gerekli yakıtı enjeksiyon ile sağlaması, elektrikli yakıt pompalarını eski nesil manuel benzin pompalarına göre çok daha tasarruflu hale getirmekte.
Benzin Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır? Ne Yapılmalı?
Yakıt pompasının arızalanması durumunda birtakım belirtiler ortaya çıkabilir. Bunlardan en yaygın olanları şu şekilde sıralanabilir:
- Aracın kontak alması ancak çalışmaması.
- Aracın çalışmasına rağmen gazı almaması, boğulması ya da teklemesi.
- Aracın hareket halinde olduğu sırada hızlanamaması.
- Aracın hızı yerindeyken tekleme yapması.
- Aracın benzini azaldığında, aracın devrini alamaması.
- Aracın yakışının oldukça artması.
- Yakıt pompasından, normalden çok daha fazla ses gelmesi.
Tüple çalışan araçlarda benzin pompası uzun süre kullanılmaması durumunda, depodaki benzinin azalmasıyla birlikte pompa sisteminin bozulması muhtemel bir durum. Ancak araçtaki LPG sistemi sıralı sistemse bozulma ihtimali azalmakta.
Yakıt pompası sisteminde arıza varsa, hemen giderilmeli ya da gerekiyorsa pompa yenilenmeli. Aksi halde daha büyük bir problemle karşılaşılabilir. Yakıt pompasının ömrü uzatılmak isteniyorsa, benzinin kalitesine ve alındığı yere dikkat edilmeli. Benzinin içeriğinde tortu, toz ya da pisliğin olması yakıt pompasının bozulmasına neden olabilmektedir.
Yakıt Pompası Fiyatları Nedir? Nasıl Değiştirilir?
Benzin pompalarının fiyatı, aracın modeline, tipine, yılına ya da pompa markasına göre değişiklik gösterebilir. Pompada bir sorun ortaya çıkması durumunda kullanıcılar, pompa değişimini kendileri de yapabilir. Bunun için, aracın arka koltuğunun altında yer alan yakıt pompasının bulunması ve kapak vidalarının sökülerek açılması gerek. Ardından benzinin motora gittiği hortum ile yanmayan benzinin depoya geri döndüğü (geri dönüşüm) hortum yerinden sökülerek işlem gerçekleştirilebilir.
Pompayı sökme ve yeniden takma işinin, ekstra hassasiyet gerektirdiğini belirtmek gerek. Riske girmek istemeyenlerin yetkili birinden yardım alması önerilir.